HE cube

Warmtepompen zijn duur, produceren extra geluid - soms hinderlijk veel - en vragen veel stroom. Met vloerverwarmingsystemen zijn ze sneller rendabel.
Walther Walraven
Warmtepompen met een COP van 3, leveren 3 kWh warmte met als input 1 kWh srtroom. Produceert het systeem 2.000 m3 gaseuivalenten, dan is de stroom input 5.800 kWh
Humsterland Energie
Huishoudelijke warmtepompen zijn warmtepompsystemen die zijn ontworpen om ruimteverwarming en/of -koeling te bieden in woongebouwen, zoals huizen en appartementen. Ze werken volgens hetzelfde principe als andere warmtepompen en brengen warmte van de ene locatie naar de andere over met behulp van een koelmiddel.

Er zijn verschillende soorten huishoudelijke warmtepompen, waaronder lucht-, grond- en hybride warmtepompen die verschillende warmtebronnen combineren. Lucht-warmtepompen (ASHP's) zijn het meest voorkomende type huishoudelijke warmtepomp en halen warmte uit de buitenlucht, terwijl grond-warmtepompen (GSHP's) warmte uit de grond halen. Hybride warmtepompen maken gebruik van een combinatie van verschillende warmtebronnen, zoals lucht en zonne-energie.

Huishoudelijke warmtepompen kunnen zeer efficiënt verwarmen en koelen in vergelijking met traditionele verwarmings- en koelsystemen. ASHP's kunnen bijvoorbeeld tot 3 eenheden warmte leveren voor elke 1 eenheid elektriciteit die ze verbruiken, waardoor ze zeer efficiënt zijn. GSHP's kunnen zelfs nog efficiënter zijn en tot 4 eenheden warmte leveren voor elke 1 eenheid elektriciteit.

Naast hun energiezuinigheid hebben warmtepompen voor huishoudelijk gebruik verschillende andere voordelen. Ze kunnen worden gebruikt in zowel verwarmings- als koelmodus, waardoor er minder behoefte is aan afzonderlijke verwarmings- en koelsystemen. Ze zijn ook milieuvriendelijk, omdat ze hernieuwbare energiebronnen gebruiken en minder broeikasgassen uitstoten in vergelijking met traditionele systemen.

Er zijn echter enkele potentiële nadelen aan huishoudelijke warmtepompen. Ze kunnen duur zijn om te installeren in vergelijking met traditionele verwarmings- en koelsystemen, en hun efficiëntie kan worden beïnvloed door extreme temperaturen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem de juiste afmetingen heeft en geïnstalleerd is, aangezien een onjuiste installatie de efficiëntie en prestaties kan verminderen.
Stacks Image 72

Theoretisch systeemrendement als relatie van verdamper temperatuur (Tv) en condesortemperatuur(Tc).
Voor het praktijk rendement moet dat vermenigvuldigd worden met 0,5 voor de gemiddelde systemen en 0,7 voor de top of the bill systemen