HE cube

Duurzaamheid is niet een soort morele opoffering of politiek dilemma of een filanropische kwestie. Duurzaamheid is het ontwerp uitgangspunt van alles.
Walther Walraven
Duurzame ontwikkeling geeft oplossingen voor de behoeftes van het heden, zonder de mogelijkheden voor de toekomstige generaties te compromiteren.
Humsterland Energie


Certificaten van oorsprong


CertiQ is een onafhankelijk certificeringsorgaan dat verantwoordelijk is voor het uitgeven van Garanties van Oorsprong (GvO's) in Nederland. Een GvO is een certificaat dat aangeeft dat een bepaalde hoeveelheid energie duurzaam is opgewekt en aan het net is geleverd.
De rol van CertiQ bij de uitgifte van GVO's is het verifiëren en certificeren van de duurzame energieproductie. Wanneer een energieproducent duurzame energie opwekt en aan het net levert, kan deze producent een GVO aanvragen bij CertiQ. CertiQ controleert vervolgens de gegevens van de energieproductie en verstrekt de GVO als de productie voldoet aan de duurzaamheidscriteria.
Een GVO kan vervolgens worden verkocht aan een andere partij die duurzame energie wil afnemen. Door het kopen van GVO's kan een afnemer de duurzaamheid van zijn energieverbruik aantonen. Dit is met name belangrijk voor bedrijven die hun CO2-uitstoot willen verminderen en hun duurzaamheidsdoelstellingen willen behalen.
Kortom, CertiQ speelt een belangrijke rol bij de uitgifte van GVO's door ervoor te zorgen dat duurzame energieproductie wordt gecertificeerd en verifieerbaar is.

De marktprijs van GVO's is een functie van vraag en aanbod.

Het meest recente datapunt van Wise Nederland duidt op een GvO-prijs voor zonne-energie uit Nederland van 4,15 euro. Tegen 2,10 euro voor een GvO uit Europese zonne-energie. Ook bij ZonnepanelenDelen horen wij dat in juni 2022 dat de prijs op ongeveer 4,50 euro ligt.
Stacks Image 76
  • Stacks Image 85
  • Stacks Image 87
  • Stacks Image 89
  • Stacks Image 92
  • Stacks Image 94
  • Stacks Image 96
  • Stacks Image 98