Moeder natuur wijst de weg

Stroombesparen

Halveer je stroomverbruik

Hoeveel stroom kan jij nog besparen? Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3.000 kWh aan stroom (€ 600). Dat kan nog stukken lager.

In tien stappen naar een lage stroomrekening

 • 1

  Koop een zuinige A+++ koelvriescombi in plaats van je 20 jaar oude energieslurper en bespaar jaarlijks 300 kWh. Door je (werkende) 8 jaar oude koelvriescombinatie te vervangen door een nieuwe A+++ bespaar je jaarlijks 200 kWh.

 • 2

  Vervang al je gloeilampen door LED-lampen. Ook als ze nog werken! 11 peertjes vervangen scheelt jaarlijks 140 kWh.

 • 3

  Voorkom onnodig sluipverbruik door je apparaten (modem, stereo, tv, decoder computer) echt helemaal uit te zetten en bespaar jaarlijks 150 tot 300 kWh.

 • 4

  Beperk het gebruik van elektrische bijverwarming, zoals vloerverwarming in de badkamer of elektrische kachels en bespaar jaarlijks 350 kWh.

 • 5

  Doe de ‘bierkoelkast’ in de schuur weg of zet hem alleen aan tijdens de barbecue en bespaar jaarlijks 250 kWh.

 • 6

  Koop je een nieuwe wasdroger? Neem een zuinige A++ warmtepompdroger in plaats van de goedkope B wasdroger en bespaar bijna 200 kWh.

 • 7

  Droog je was de helft van het jaar aan de waslijn, ook als je een wasdroger hebt. Had je nog een oude B of C-label wasdroger? Dan bespaar je jaarlijks 125 kWh.

 • 8

  Was op 30 graden en met volle trommel en bespaar jaarlijks bijna 100 kWh. Gemiddeld is de wasmachine maar voor twee derde gevuld!

 • 9

  Zet de vaatwasser op het eco programma en laad hem zo vol mogelijk. Zo bespaar je 130 kWh per jaar.

 • 10

  Heb je een waterbed, een tropisch aquarium en een beertender? Als je die wegdoet, bespaar je ongeveer evenveel als met de bovenstaande 9 tips samen.

Britse supermarkten stappen af van plastic

Britse bedrijven waaronder supermarktketens willen vanaf 2025 wegwerpplastic uitbannen. De ondertekening van een convenant is de laatste ontwikkeling in het debat over plastic.

Schermafbeelding 2018-04-27 om 12.23.02

De berg van plastic afval blijft groeien en daarmee het slechte imago. Volgens onderzoek van de Guardian brengen Britse supermarken jaarlijks 800.000 ton aan plastic verpakkingen op de markt. Deze supermarkten en producenten van voedsel en drank staan daarom onder toenemende druk om in te grijpen.
Grote supermarkten zoals Aldi, Lidl, Waitrose en Sainsbury’s hebben hun handtekening onder de Plastic Pact gezet, welke overigens niet bindend is. Onder de ruim 40 ondertekenaars zijn ook Coca Cola, Nestle en Procter & Gamble.
Naast het uitbannen van wegwerpplastic beloven de bedrijven ook dat alle plastic verpakkingen in 2025 volledig recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar zijn. Hiervan moet 70 procent gerecycled en gecomposteerd worden. Nu zijn veel verpakkingen technisch recyclebaar maar ontbreekt de infrastructuur om dit ook daadwerkelijk te doen. Een andere doelstelling is dat alle plastic verpakkingen voor 30 procent uit gerecycled materiaal bestaan.

Lees ook:


Hoeveel plastic verpakkingen worden echt gerecycled?

Cijfers van Plastics Europe laten zien dat er op het continent jaarlijks 60 miljoen ton aan plastic wordt geproduceerd. De vraag naar plastic komt voor 40 procent uit de verpakkingssector. Slechts 31 procent wordt in Europa gerecycled terwijl 27 procent op de stort beland. Het overige deel wordt verbrand om energie mee op te wekken.
De Britse premier Theresa May kondigde al aan dat al het ‘onnodige’ plastic in 2042 verdwenen moet zijn. Ook onderzoekt overheid mogelijkheden om belasting te heffen op plastic. De plastic strategie, die begin dit jaar door de Europese Commissie werd gelanceerd, wil dat alle plastic verpakkingen in 2030 recyclebaar zijn. Later in het jaar worden maatregelen gepresenteerd, die wegwerpplastic moeten tegengaan.

Infografic plastic recycling

SHOP TILL YOU DROP
Addiction is the engine of behaviour


Schermafbeelding 2018-03-11 om 08.49.41

Ons koopgedrag is de motor van de vervuiling. Wat we niet kopen, wordt ook niet gemaakt.

Wat als een plastic tasje € 20 kost. En statiegeld op pet-flessen € 10,-.

De gehele logistiek van grondstoffen tot kopen in de winkel is gebaseerd op verpakking. Om de houdbaarheid te verbeteren, om de producten te beschermen tegen beschadiging, om de handeling efficiënter te maken en om de presentatie aantrekkelijk te laten zijn.

Per saldo is plastic vervuiling moord. Vissen, vogels, bodemleven en waterdiertjes sterven erdoor.

Oplossing:
De integrale milieukosten moeten in de producten worden mee-berekend. In landen als Ghana is er een boete voor winkeliers van € 1000,- als ze plastic tassen verkopen.

We verbruiken nu 50 kg plastic per persoon per jaar in de EU. Dat moeten we toch kunnen vermijden!

ambities-en-uitdagingen-van-plastic-recycling

Geef ruitenwissers een 2-de leven

Schermafbeelding 2018-02-16 om 12.42.31

bekijk video


Met Ecocut pro kun je een klein strookje van je ruitenwisser afsnijden, zodat deze weer als nieuw schoonveegt.

Ecocut pro is te bestellen voor € 20,-ecocut-08

Aandeelhouders

Eigen zaak en ondernemingen: shareholders value.

Bedrijven konden groeien door kapitaalinjecties van aandeelhouders. Aandeelhouders willen rendement op hun geïnvesteerd vermogen en dwingen bedrijven te sturen op shareholders value. Dit levert een systeem van winst maken voor enkelen ten koste van de natuur.shareholder-value

SOLO met 160 km actieradius

Electra Mechanica uit Canada

Bereik: 160 km
Topsnelheid: 220 km/u (begrensd op 130)
Acceleratie: 0- 100 km in 8 sec
Vermogen: kWh Li-ion
Gewicht: 625 kg

Prijsindicatie: € 14.000

Schermafbeelding 2018-01-08 om 12.06.06

Hoe ziet de wereld eruit in 2050 - BBC

De BBC heeft een studie gemaakt hoe we kunnen overleven in 2050. Vervanging voor fossiele energie wordt de eerste prioriteit.


Een hoopvol bericht over overbevolking

Hans Rosling, begon zijn carrière als arts in Mozambique. Daarna studeerde hij statistiek. Gegeven het feit dat wereldwijd er nu iets minder dan 2 kinderen per echtpaar worden geboren betekent dat, dat de groei gestabiliseerd zal worden op circa 10 miljard mensen. Nog bizar veel maar mogelijk manageble.

Een terugblik van 2100 naar vandaag

Wat kan gebeuren als we het roer niet omgooien. Slaap zacht meneer de president.


Hoe gaan we verwoestijning te lijf