Moeder natuur: kompas duurzaamheid

Klimaattafels mislukken

Aan de klimaattafels wordt er gepolderd met influentials en deskundigen over de koers die we moeten varen om de klimaatdoelstellingen te halen.

Doel: 50% minder CO2 in 2030 en CO2 vrij in 2050.

Het probleem dat opgelost moet worden is van een ontmoedigende omvang, kijk maar naar het lijstje hieronder: onze CO2 footprint in 2001. Inmiddels is dat weer een stuk meer geworden.

co2-voetafdruk-consumptie-nlWat mag en moet geschrapt worden. Feitelijk betekent de klimaatdoelstelling dat we afscheid moeten nemen van onze luxe verworvenheden. Geen politieke partij durft dat aan.

Wat er daarom rest aan de klimaattafels is veel gepraat met vooral decibel besluitvorming en minderheidsstandpunten.
De motor van vervuiling in de samenleving is het koopgedrag aangespoord door de groei-economie. We weten niet hoe we daar afscheid van moeten nemen. We vinden het ook niet leuk. Daarom modderen we door met een paar kleine maatregelen in de marge.

SP en Groen links willen de bedrijven aanpakken. Maar de bedrijven dat zijn we zelf.
Moeten we de grote bedrijven toch aanpakken? Het gaat niet helpen. Want als we die al kunnen aanpakken dan zullen de burgers gewoon meer moeten gaan betalen voor de producten. Bedrijven zijn inkomen-verschaffende-doelen-gemeenschappen. Velen verdienen er hun boterhammetje. Pak je de burgers aan in hun portemonnaie, dan krijg je opstand. Kopen ze geen producten dan de bedrijven failliet.

Onze stelling is dan ook:" we blijven modderen tot dat de wal het schip keert". Of in Titanic termen te spreken: totdat we tegen een ijsberg zijn aangevaren en verzuipen. Tot die tijd moet de entertainment industrie gewoon blijven werken;- moet het strijkorkest blijven spelen. Gaan we floriades bouwen in Almere en breiden we Schiphol uit. Blijven we lekker ruzie maken over het menselijk effect op onze planeet. Verketteren we Al-Gore en de zijnen.gele hesjes


Kracht van het positief denken.


We mogen ons gelukkig prijzen dat we veel politici hebben, waaronder minister Wiebes, die geloven in de kracht van het positief denken.

positief denken helpt

Het probleem bestaat niet uit het gebrek aan oplossingen. Maar aan het gebrek aan bereidheid om ons gedrag aan te passen.
We weten het goede te doen, maar doen het niet. Mensen worden grotendeels geregeerd door de infanterie van hun hormonen en hun begeertes in plaats van hun verstand. Bewijzen? lees de krant, kijk naar verslaving (eten, roken, gokken, alcohol, drugs, sex, shop till you drop…). Feitelijk zou je kunnen zeggen dat de journalistiek voor meer dan 80% bezig is met het aan de kaak stellen van wangedrag. Kennelijk heeft het journaille een moreel kompas waarmee ze haarscherp weten te verwoorden wat de mensheid eigenlijk zou moeten en wat we niet doen.

As we kinderen opvoeden weten we dat we dat we gedrag kunnen beteugelen met externe discipline factoren. Maar daar houden we mee op in de volwassen democratie. Dan eindigen we in situaties waar inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht. Tot stemgedrag dat niet op inhoud maar op gevoel is gebaseerd.Belasting op CO2 uitstoot is een administratieve draak

Belasting op CO2 uitstoot is een administratieve draak.

Wij creëren daarmee bureaucratie die geen waarde toevoegt. Bovendien is het een maatregel die vervuiling goedkeurt. Je mag kennelijk wel vervuilen als je maar betaalt.

Grote vervuilers, oerwoud vernietigers en zee-vervuilers en overbevissers begaan misdaden tegen de menselijkheid en misdaden tegen alles wat leeft. In de gevangenis ermee.

h500q50_ST_WK_tricolor_plasticvrij

Belasting en de gele hesjes

De gele hesjes

De Fransen zijn ontevreden. De onderkant heeft weinig te besteden en de belastingen worden nu verhoogd. Waarom om het gebruik van fossiele energie tegen te gaan.

Dat doen we ook in Nederland. Een generieke maatregel voor met name de burgers, want de bedrijven worden ontzien, die betalen veel minder omdat anders de concurrentiepositie in gevaar zou komen.

Die maatregel is dom. Als je het gebruik wilt verlagen, draai de belastingdruk dan om.
Naarmate je meer gebruikt meer betalen. Zo ontzie je de mensen met een kleine beurs en belast je de gebruikers die veel gebruiken.

Als we dan zonodig de grote gebruikers, de bedrijven, willen ontzien vanwege concurrentie. Voer dan een progressieve belasting in tot 10.000 kWh voor het klein verbruik en ontwerp de schijfjes zo dat per saldo het rijksinkomen stabiel blijft. Doe het zelfde voor gas.

En schrap die rare Opslag Duurzame Energie. EB en ODE komen beide in dezelfde pot.

Wij stellen voor

Schermafbeelding 2018-12-09 om 15.22.09
follow-the-money_31648

Milieu belasting voetbalevenementen

Voetballen is razend populair. Romeinen hadden het al bedacht. Het volk heeft brood en spelen nodig anders gaan ze morren en komen ze in opstand.

Dat gezegd hebbend kunnen we vaststelen dat alle grote evenementen bijdragen aan de vervuiling van de aarde.

Voetbal evenement 40.000 bezoekers en CO2 uitstoot:

Reizen 160.000 kg
Opwinding 40.000 kg
Plastic flesjes/ consumpties 60.000 kg
Organisatie, verlichting/.. 60.000 kg
Politiebewaking 30.000 kg
TV uitzendingen 80.000 kg
Training van de spelers 150.000 kg
Totaal meer dan 600.000 kg

voetbal

Sporten levert meer CO2 productie

In Nederland is de CO2 foortptint in 46 kg per persoon gemiddeld in 2015. In dat zelfde jaar was deze in Malawi 2 kg. Een volwassen mens die de dag normaal doorbrengt producteer 1 kg CO2. Top sporters zoals wielrenners produceren wel 4 kg CO2. Moeten we dan stoppen met sporten?

Onze regering heft extra energiebelasting op ons huishoudelijk verbruik. Dat is echter niet meer dan 6,5 kg CO2 per dag.

co2-voetafdruk-consumptie-nl

We vernietigen onze wereld niet alleen, we herstéllen hem ook

Dat velen Stephen Hawkings sombere voorspellingen delen, is verklaarbaar. Maar gelijk heeft hij niet
Bodelier


Lees meer

Leeuwen redden het niet meer

Schermafbeelding 2018-11-04 om 15.50.23

Leeuwen staan wereldwijd als kwetsbare soort op de lijst en als met uitsterven bedreigd in sommige gebieden waar ze voorkomen. Het verlies van hun leefgebied, de afname van prooidieren en rechtstreekse confrontaties met mensen spelen hierin allemaal een rol.

FOTOGRAAF MICHAEL NICHOLS

Orchideeën sterven uit door tuinbouw

Schermafbeelding 2018-11-04 om 15.52.04

99 procent van de Aziatische slipperorchideeën (zoals de hierboven afgebeelde Paphiopedilum appletonianum) worden met uitsterven bedreigd door intensief verzamelen voor de tuinbouw en door het verlies van leefgebieden.

FOTOGRAAF KARL GEHRING

Stroombesparen

Gelukkig-nieuwjaarLees meer

Britse supermarkten stappen af van plastic

Britse bedrijven waaronder supermarktketens willen vanaf 2025 wegwerpplastic uitbannen. De ondertekening van een convenant is de laatste ontwikkeling in het debat over plastic.
Schermafbeelding 2018-04-27 om 12.23.02

Lees meer